Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czterolistne koniczynki

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl.
drożdże suche 1 op.
jajko 1
masło 3 łyżki
maślanka 150 ml
cukier 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
otręby pszenne 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czterolistne koniczynki

składniki: 3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 - miałkiej - szkl. poj. 220 ml
4 czubate łyżki otrąb pszennych prażonych
1 op. suchych drożdży 7 g
ok. 80 ml ciepłej wody
1 jajko
3 łyżki rozpuszczonego masła albo margaryny
150 ml maślanki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli

do posmarowania: 2 łyżki mleka
do posypania: 2 łyżki otrąb pszennych prażonych

sposób przygotowania: drożdże wsypałam do wody i rozmieszałam aż się rozpuściły, odstawiłam na chwilę żeby zaczęły się pienić. Mąkę wsypałam do miski, dodałam cukier, sól, otręby. Jajko roztrzepałam z maślanką, wlałam do suchych składników. Dodałam rozczyn, rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i wymieszałam ciasto dokładnie drewnianą łyżką. Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na ok. 1 , 5 godziny żeby wyrosło. Następnie wyłożyłam je na blat posypany obficie mąką (taką samą jak do ciasta), wyrobiłam lekko i podzieliłam na 8 równych części. Każdą podzieliłam jeszcze na 4 małe części, z których utoczyłam kuleczki. Układałam je po 4 obok siebie, tak żeby się stykały, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą czwórkę w odległości 4-5 cm od następnej. Przykryłam bułeczki ściereczką i odstawiłam do napuszenia czyli żeby podrosły, na jakieś 20-30 min.. Przed pieczeniem posmarowałam je mlekiem i posypałam otrębami. Piekłam ok. 20 - 25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Studziłam na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 11.06.2015 09:37
Śliczne, chętnie bym spróbowała.
ALAGOR 19.01.2013 19:34
fanatazja
BozenA 23.03.2012 20:00
mniam
BozenA 23.03.2012 20:00
mniam
Misia90 26.08.2011 10:39
extra
Marysia 26.08.2011 10:24
super
Karolina69 26.08.2011 10:09
fajne
cukiereczek 14.08.2011 09:00
super
Marybeth
Marybeth 18.07.2011 10:09
Ojej :)
Babciagramolka 12.07.2011 17:10
I jeszcze jedne bułeczki- rozszałałaś się Pyzuniu
jolajka 11.07.2011 08:04
ja nazywam je zroślaczki, bo robię podobnie, fajnie wyglądają
Gabriela7 11.07.2011 07:51
piekne
iwa643 11.07.2011 07:29
bardzo fajne
novita26 10.07.2011 19:31
super
aginaa 10.07.2011 18:38
musza byc bardzo smaczne, szczegolnie jeszcze cieple
Katarzyna/kate1980 10.07.2011 17:31
jak zwykle wspaniałe
Henryka2 10.07.2011 10:44
Bardzo apetyczne, masz talent w łapkach!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak