Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z wiśniami

5.0
(75)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl.
drożdże świeże 4 dkg
masło 10 dkg
sól 1/2 łyżeczki
jajko 2
żółtko jajek 2 szt.
cukier 8 łyżek
mleko 3/4 szklanki
esencja waniliowa 1 łyżeczka
wiśnie 70 dkg
lukier
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z wiśniami

składniki: 2 i pół szkl. mąki pszennej typ 500 (szkl. poj. 250ml)
4 dkg świeżych drożdży
10 dkg masła albo margaryny
1/2 łyżeczki soli
1 całe jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru do ciasta + 5 łyżek do owoców
3/4 szkl. mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
ok. 70 dkg wiśni

do posmarowania: 1 żółtko
2 łyżki mleka

lukier: cukier puder
sok z cytryny
syrop wiśniowy

wiórki kokosowe do posypania

sposób przygotowania: Wiśnie opłukałam i osączyłam, wydrylowałam. Zsypałam w miseczce 5 łyżkami cukru i odstawiłam na ok. 1 godzinę żeby puściły sok - co jakiś czas mieszałam. Następnie dokładnie odcedziłam owoce z soku - można z niego zrobić napój.

Drożdże wkruszyłam do letniego mleka, dodałam 3 łyżki cukru, wymieszałam i odstawiłam na ok. 15 min. aż się spieniły i zaczęły rosnąć.

Mąkę przesiałam razem z solą, wlałam rozczyn, dodałam 1 jajko i 2 żółtka, rozpuszczony, lekko przestudzony tłuszcz, esencję i zagniotłam miękkie, gładkie ciasto. Składniki ładnie się połączyły i nie musiałam długo wyrabiać. Odłożyłam ciasto ułożone w misce, przykryte ściereczkę, na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Wyrośnięte lekko przerobiłam żeby je odgazować i rozwałkowałam na posypanym mąką blacie. Z placka grubości ok. 4-5 mm wykrawałam koła za pomocą dużej filiżanki. Na każde nałożyłam 7-8 wiśni i zbierając krawędzie do siebie zlepiłam je. Gotowe bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam przykryte ściereczką na ok. 15 minut żeby wyrosły. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam wierzch żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekłam ok. 20 - 25 min. w temp. 180 st. C . Po upieczeniu studziły się na kratce a lekko ciepłe posmarowałam gęstym lukrem utartym z ok. 1 szkl. cukru pudru + sok z połowy dużej cytryny + trochę syropu wiśniowego. Posypałam wiórkami kokosowymi.
Z tej ilości składników wyszło mi 20 bułeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mag 26.08.2023 14:43
Super ciasto, ale musiałam dać prawie 3 szkl mąki. Dodawałam po trochu, po przekroczeniu 2,5. Robię po raz drugi.
cookingangelika 22.03.2017 10:49
pychota :)
jan_mag 15.03.2017 09:17
Moje smaki
IZABELA29 20.02.2017 12:54
Pycha mniam
pestka 23.11.2016 08:35
wyglądają pysznie
sezamek 27.10.2016 10:15
pyszne bułki
IZABELA29 25.10.2016 17:04
Bardzo smakowite
edytazaw89@wp 24.09.2016 22:02
Smak lata i słońca
IZABELA29 14.09.2016 21:48
Pycha az sie czlowiek robi głodny
Misia13 08.11.2015 12:11
mmm, aż sie głodna zrobiłam jak je zobaczyłam ;-)
ben-ka 29.10.2015 09:20
Takie domowe......najpyszniejsze !
Ada-Gaba 15.10.2015 23:12
smacznie wyglądają
IZABELA29 12.08.2015 09:13
pyszne jak zawsze
goofy9 06.05.2014 15:35
super przepis, na pewno go wypróbuję, teraz tylko czekać na wiśnie
magdziorka6 31.01.2012 11:05
superowe
Jastinka 29.09.2011 08:28
świetne
czekoladka_m 18.09.2011 20:32
Ja wczoraj robiłam bułeczki z malinami. Muszę wypróbować następnym razem z wiśniami:)
Misia90 26.08.2011 10:39
extra
Marysia 26.08.2011 10:27
super
Karolina69 26.08.2011 10:09
fajne
Ewa104 22.07.2011 14:22
Kolejny przepis do mojej księgi.
anemon 14.07.2011 08:36
Często piekę bułeczki drożdżowe, ale dlaczego jeszcze nigdy nie zrobiłam ich z wiśniami - nie wiem. Twoje wyglądają tak, że chce się biec i natychmiast robić, a zwłaszcza jeść.
Agnieszka_B 11.07.2011 10:36
Wiśnie należą do moich ulubionych owoców, więc taką bułeczkę chętnie bym zjadła:)
Gabriela7 11.07.2011 07:52
apetyczne
iwa643 11.07.2011 07:29
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak