Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z gruszkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron gwiazdki 20 dag
rodzynki 10 dag
jajko 3 szt
konfitura wiśniowa 4 łyżki
cukier 0,5 szklanki
masło 0,5 kostki
cukier waniliowy 1 op
tłuszcz do formy
sól do smaku
gruszki 4 twarde, dojrzałe

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z gruszkami

W garnku zagotowujemy posoloną wodę, wrzucamy makaron, gotujemy 5 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy. Gruszki myjemy i odcinamy ich końce na wysokości 2/3 - tak by zostały tylko pękate części owoców. Nożem wycinamy gniazda nasienne i powstałe dołki napełniamy konfiturą. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Do gotowej masy dodajemy makaron i namoczone, odciśnięte rodzynki.Mieszamy. Białka ubijemy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Żaroodporną formę natłuszczamy i ustawiamy w niej gruszki. Następnie obkładamy masą makaronową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C i zapiekamy przez ok. 45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta31 09.08.2011 20:54
ciekawy pomysł, muszę koniecznie spróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak