Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosos w sosie ćwikłowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z łososia 4 szt
burak ćwikłowy 1 szt
szalotka 1 szt
natka pietruszki 1/2 pęczka
olej 2 łyżki
bulion warzywny 1/2 szkl
śmietana słodka 200 ml
chrzan świeżo starty 1 łyzka
sok z cytryny 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
olej do smażenia
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Łosos w sosie ćwikłowym

1. Buraka obieramy i ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną szalotkę i dodajemy buraczki. Smażymy 5 min.
2. Do buraczków dodajemy na zmianę po łyżce bulionu i śmietany do zagęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, chrzanem, solą, cukrem i białym pieprzem. Odstawiamy.
3. Umyte i osuszone filety posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
4. Łososia smażymy na oleju po 3 min z każdej strony. Odstawiamy z ognia na 4 min (pod przykryciem) aby ryba doszła. Porcje łososia układamy na ogrzanym talerzu, polewamy sosem ćwikłowym i posypujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 19.02.2014 08:58
fajny przepis
fictor123 05.03.2012 09:46
pychota
mala2021 21.02.2012 08:43
smaczne
kriso 10.09.2011 22:16
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak