Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
mleko 3/4 szklanki
drożdże 7 dag
cukier 1/2 szklanka
żółtko jajek 5
jajko 2
masło 100 g
rodzynki 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i trzema łyżkami mleka, odstawić do wyrośnięcia. Rodzynki polać wrzątkiem, odsączyć. Żółtka i całe jaja utrzeć z cukrem. Do przesianej mąki wlać rozczyn drożdżowy, utarte jaja i resztę mleka. Starannie wymieszać, po czym dodać stopiony tłuszcz, cukier waniliowy, rodzynki . Wyrabiać ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie ciasto przełożyć do foremki i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Piec w temp. 180 stopni przez 45 min. Po upieczeniu i ostygnięciu posmarować lukrem. Upieczone ciasto posmarować lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 12.03.2012 11:50
śliczna :)
caralajna 21.02.2012 08:19
fajna babka
olkaaa 10.12.2011 16:19
mniam
anja3107 19.11.2011 16:45
super
iga2 02.10.2011 13:09
pyszna taka babka
Ewelina47 01.10.2011 12:28
najprostsza i najsmaczniejsza
magical66 22.09.2011 09:53
pyszna
Margo1 31.08.2011 07:41
Sliczna
Motorek 04.08.2011 08:48
smaczna
dianix 02.08.2011 11:14
fajnie wyglądająca babka, a ten lukier mniam.!
Mateusz/matikor 09.07.2011 22:47
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak