Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż w skorupie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 40 dag
kurczak 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
królik 25 dag
jaja 4 sztuki
smalec 8 dag
pomidor 3 sztuki
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż w skorupie

W garnku o grubym dnie zagrzać tłuszcz, wrzucić rozdrobnione mięso królika, podzielonego na cząstki kurczaka, podsmażyć i wyjąć na talerz. Na tłuszczu lekko podsmażyć cebulę, dodać czosnek i pomidory i mięso. Dusić pod przykryciem. Po 20 min wrzucić umyty ryż i dolać 1 l wrzącej wody. Zdjąć pokrywę i gotować na silnym ogniu przez kolejne 20 min. Odstawić, ułożyć na wierzchu nać pietruszki i wlać roztrzepane jaja. Wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika (200°C). Gdy jaja się zetną i zrumienią, tworząc skorupę – podawać z przyrządzoną na ostro. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ela16 16.07.2011 10:52
pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak