Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wywar wołowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina z kością 1 kg
gicz wołowa
marchewka
seler korzeniowy
cebule 3 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
grzyby suszone 2 szt.
wino czerwone wytrawne 1 szkl.
przecier pomidorowy 1 łyżka
olej 2 łyżki
Goździki całe Prymat 2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
tymianek
rozmaryn
sól
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wywar wołowy

Na litr wywaru. Mięso pokroić, kości porąbać. Włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, piec w 220 stopniach przez 25 minut. Dodać pokrojone warzywa i czosnek. Piec następne 25 minut. Wyciągnąć i przełożyć do garnka. Do naczynia żaroodpornego dodać przecier pomidorowy i wino. Chwilę razem gotować, po czym dodać do mięsa. Dodać 2,5 litra wody i przyprawy. Gotować 2,5 godziny na małym ogniu. Wywar nadaje się do zup, oraz podlewania mięsa w czasie pieczenia i duszenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 09.07.2011 19:32
super
pioge7 09.07.2011 19:25
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak