Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z kaczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
marchew 3 sztuki
Goździki całe Prymat 4 sztuki
pietruszka 2 sztuki
ocet 2 łyżki
seler 1 plaster
boczek wędzony 100 gram
wino czerwone wytrawne 0,5 litra
tłuszcz 100 gram
sól 1 szczypta
śmietana 1 szklanka
pieprz 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z kaczki

Warzywa pokroić w plasterki i przyrządzić z nich zalewę, dodając ocet, wino, sól i przyprawy. Moczyć w niej przez 2 dni piersi i udka z kaczek, które wcześniej należy naszpikować wędzonym boczkiem. Potem wyjąć je z zalewy, wyłożyć dno brytfanny warzywami, ułożyć na nich porcje kaczek, zalać gorącym tłuszczem i piec w piekarniku na złoty kolor. Warzywa oprószyć mąką, polać zalewą i zagotować. Przecedzić, wymieszać z kwaśną śmietaną i powstałym sosem oblać podzielone na porcje kaczki. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 19.07.2011 09:16
Pysznie brzmi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak