Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe jagodzianki z lukrem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
drożdże 50 g
cukier 5 łyżeczk
mleko 1 szkl.
margaryna Kasia 1/3 kostki
sól 1,5 łyżeczki
jagody 18 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe jagodzianki z lukrem

Kasię rozpuścić w mleku, dodać cukier i sól, wymieszać, gdy lekko przestygnie dodać 50 g drożdży i rozetrzeć aż wszystko się połączy. Do plastykowej miski wsypać mąkę, wlać zaczyn, wymieszać dokładnie łyżką, a następnie w stawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjąć, zagniatać ciasto ręką aż będzie odchodzić, zrobić wałek, pokroić na 18 części, każdy za pomocą ręki rozciągnąć, nakładać po 1 łyżeczce jagód, złożyć z każdej strony, zlepić, układać do formy wysmarowanej 2 łyżkami Kasi . Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni z termoobiegiem 20-25 minut. Lukier zrobić z 8 łyżek cukru ucieranych z wrzącą wodą. Maczać w nim każdą jagodziankę na, którą poukładać po kilka jagód. Z tego przepisu wyszło 18 jagodzianek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 16.07.2012 20:55
smaczne
bejciu24 11.07.2011 21:15
pycha!
Pola2 10.07.2011 15:19
ja też!
Janek1 10.07.2011 14:47
poproszę chociaż jedną!
Renataj 10.07.2011 10:53
Bardzo fajny przepis
pawel6 10.07.2011 04:33
Pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak