Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb grahama z mąką wrocławską

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka wrocławska 30 dag
kminek 2 łyżki
otręby pszenne 20 dag
drożdże 3 dag
sól 1 szczypta
olej 1 łyżka
otręby pszenne 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb grahama z mąką wrocławską

Mąkę przesiać, wymieszać z otrębami. Wąskie, długie blaszki posmarować olejem, posypać otrębami (2 łyżki). Nasiona kminku przebrać, opłukać na sitku. Drożdże rozkruszyć, dodawać po łyżce letniej wody rozcierając, dodać 2 łyżki mąki z otrębami, wymieszać, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodać resztę mąki z otrębami, kminek i ok. 1/2 łyżeczki soli. Zarobić ciasto dodając stopniowo letnią wodę. Wyrobić ciasto ręką. Gotowym ciastem napełnić przygotowane foremki do połowy wysokości, wyrównując powierzchnię. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Upieczone chlebki pozostawić w foremkach do ostygnięcia. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak