Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszkowy specjał

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 szt
sok z czarnej porzeczki 1 szklanka
cytryna
cukier 1 szklanka
woda 2 szklanki
cukier puder do posypania
ciasto francuskie 50 dkg
gruszki 5 twarde

Przepis i sposób przygotowania na: gruszkowy specjał

Gruszki obieramy kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne.Gotujemy razem wodę sok z czarnej porzeczki,cukier i plastry cytryny,do tego wkładamy połówki gruszek i odstawiamy do wystygnięcia,następnie wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na tacy.Do formy wyłożonej pergaminem wkładamy prostokąt ciasta smarujemy go roztrzepanym jajkiem i nakłuwamy widelcem,na ciasto układamy jedną obok drugiej połówki gruszek płaską stroną do spodu.Pozostałe ciasto kroimy w kwadraty i przykrywamy każdą połówkę gruszki.Kwadraty także smarujemy jajkiem.Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy 30 min.Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 02.02.2012 09:47
smaczne
dorotka0000025 13.09.2011 22:47
pycha
dorotka0000025 13.09.2011 22:47
pycha
dorotka0000025 13.09.2011 22:47
pycha
dorotka0000025 13.09.2011 22:47
pycha
Dorota59 13.08.2011 18:02
bardzo fajne
Jaheira11 25.07.2011 22:52
ciekawy specjał
halinka1011 09.07.2011 09:59
świetny przepis
halinka1011 09.07.2011 09:58
86FwYuYL

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak