Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaki zapiekane z kiełbasą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kiełbasa zwyczajna 20 dkg
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
śmietana 3/4 szklanki
ketchup 3 łyżki
sól
pieprz
ser żółty 5 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaki zapiekane z kiełbasą

Ziemniaki obieramy kroimy w plastry i obgotowujemy w osolonej wodzie a następnie odcedzamy.Cebulę siekamy,kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki i podsmażamy na tłuszczu razem z cebulą.Śmietanę mieszamy z ketchupem lekko przyprawiamy pieprzem.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy warstwami ziemniaki,kiełbasę cebulę za każdym razem dodajemy śmietanę z ketchupem.Na wierzchu układamy warstwę ziemniaków polewamy resztą śmietany i posypujemy żółtym serem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 22.11.2011 09:13
super
szyba 09.07.2011 10:51
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak