Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab po Węgiersku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
fasola czerwona z puszki 1 puszka
pieczarki 1 kg kg
cebula biała 4 szt
koncentrat pomidorowy 1
papryczka chili 1 do smaku
przyprawa kebab- gyros Prymat 1
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
mąka
sos sojowydo smaku
czosnek 3 ząbki
boczek wędzony 20 dag dag
grzyby suszone 1-2 szklanki
ogórki 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Schab po Węgiersku

Schab pokroić w plastry, lekko utłuc. Mąkę wymieszać z całą przyprawą kebab-gyros. Obtoczony tylko w mące z przyprawą schab usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Następnie pokroić na 4 cm kawałki.
Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie aż zmiękną-następnie wodę odlać i ugotować na niej pieczarki dodając odrobinę sosu sojowego i kostkę bulionu(dolać wody by pieczarki były przykryte). Ugotowane pieczarki odcedzić-wywar odstawić. Następnie kroimy je w plastry.
Wedzony boczek kroimy w słupki, 4 cebule dzielimy na cztery i kroimy na cienkie plasterki.Podsmażamy na złoty kolor, dodajemy do tego pieczarki, ogórki korniszone pokrojone w słupki lub plastry, czerwoną fasolę z puszki średnio pokrojone suszone grzyby i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość mieszamy.
Do wcześniej odstawionego wywaru z grzybów dodajemy koncentrat, wciskamy czosnek i doprawiamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami schab na przemian z warzywami. Całość zalewamy wywarem. Wstawiamy do ciepłego piekarnika i zapiekamy ok 30-40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Enigma 08.07.2011 23:03
Mój popisowy przepis na sylwestra i wszystkie domowe imprezki. Polecam gorąco!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak