Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzowe ślimaki cynamonowe z porzeczkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdży 40 g
cukru 2 łyżki
mąki 2 łyżki
mleko 100 ml
mąki 500 g
cynamonu 1 łyżeczka
cukru 1/2 szklanki
mleko 100 ml
margaryna lub masło 80 g
jajko 2 szt
porzeczek czerwonych 550 g
cukru 3 łyżki
cynamonu 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowe ślimaki cynamonowe z porzeczkami

Na zaczyn składniki:
40 g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
100 ml mleka


Mleko na zaczyn lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę i dokładnie wymieszać. Owinąć ściereczką, położyć w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podwoiło objętość.
na ciasto:
500 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki cukru
100 ml mleka
80g stopionej Kasi
2 jajka

Mąkę przesiać z cynamonem i cukrem, dodać letnie mleko, jajka , stopione ale już zimne masło i zaczyn. Wymieszać łyżką, następnie zagnieść dokładnie ciasto. Przełożyć do czystego naczynia i dać do ciepłego miejsca. Trzymać ok. pół godziny.
dodatkowo:
550 g porzeczek czerwonych
3 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu
1 żółtko
2 łyżki mleka

Po podwojeniu objętości, podzielić ciasto na pół, rozwałkować na prostokąt. Cukier wymieszać z cynamonem, wysypać na ciasto, lekko przyklepać. Na cukier wysypać porzeczki. Zwijać roladę delikatnie. Kroić na 3 cm kawałki,układać na papierze do pieczenia.

Żółtko roztrzepać z mlekiem, wysmarować każdą bułeczkę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-18 minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 12.01.2013 21:48
Ależ one apetycznie wyglądają, super!
smakowita 08.06.2012 22:30
bardzo apetyczne
monisia1977 15.02.2012 16:33
dobre
Margo1 21.01.2012 11:19
piękne
Margo1 21.01.2012 11:17
piękne
czekoladka_m 04.08.2011 12:29
Wyglądają pięknie:) i z pewnością tak samo smakują...
Smakuj 02.08.2011 13:50
ciekawe.
Olaa 15.07.2011 11:09
super
Edyta31 10.07.2011 22:00
drożdżówki wyglądają niczym z wystawy z najlepszej cukierni :) PYCHA :)
agnieszka214 10.07.2011 12:39
apetyczne
Agnieszka_B 09.07.2011 13:13
Uwielbiam drożdżowe wypieki, a Twoje ślimaczki wyglądają pysznie!
aginaa 09.07.2011 12:15
muszą być pyszne
Mysiunia 09.07.2011 08:36
są rewelacyjne! :)
novita26 09.07.2011 07:43
mniam
pioge7 08.07.2011 21:45
mniam
mehia 08.07.2011 21:16
pyyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak