Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

frykadelki z serem camembert

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułka czerstwa 1 szt.
sól
cebula czerwona 2 szt.
cebula biała 1 szt.
jajko 1 szt.
marchewka 20 dag
seler naciowy 30 dag
ser camembert 12,5 dag
mięso mielone 50 dag
bulion warzywny 125 ml
ocet winny 4 łyżki
olej 6 łyżek
roszponka 1 garść listków
cukier 1 łyżeczka
konfitura żurawinowa 3 łyżki
ziemniaki ugotowane w mundurkach dag

Przepis i sposób przygotowania na: frykadelki z serem camembert

Bułkę namocz w wodzie. Ugotowane ziemniaki w mundurkach obierz z łupin, wystudź. Cebule białe i czerwone obierz i osobno pokrój w kostkę. Łodygi selera naciowego potnij w plasterki. Ser camembert pokrój na 10 kawałków. Mięso mielone wymieszaj z odciśniętą bułką, białą cebulą i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem.
Z masy uformuj 10 frykadelków. Do środka każdego wciśnij kawałek sera. Na 3 łyżkach oleju usmaż frykadelki (ok. 12 min.).
Bulion zagotuj, wrzuć marchewki i czerwoną cebulę. Po 2 min. gotowania zdejmij z ognia. Wlej ocet winny. Przypraw pieprzem, solą i cukrem. Ziemniaki pokrój w plasterki, zalej gorącą marynatą. Wymieszaj z garścią listków roszponki, selerem i resztą oleju. Frykadelki serwuj z sałatką ziemniaczaną z dodatkiem konfitury żurawinowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 11.07.2011 09:09
pycha
Krystyna32 09.07.2011 14:29
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak