Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń z tartej bułki z szybkowaru

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
jaja 3 sztuki
masło 6 dag
mleko 1 szklanka
rodzynki 2 dag
skórka pomarańczowa 1 łyżka
cukier waniliowy 1 sztuka
sól 1 szczypta
tłuszcz do formy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń z tartej bułki z szybkowaru

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztopione masło, wsypać tartą bułkę, wlać mleko, dodać bakalie. Wymieszać, pozostawić na 30 minut, by bułka rozmiękła. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z masą. Wyłożyć masę do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy budyniowej lub innego nadającego się naczynia, szczelnie przykryć. Wstawić formę do szybkowaru, do którego wlać 1 szklankę wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru odczekać kilka minut, następnie okroić budyń nożem i wyłożyć na okrągły półmisek. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 08.07.2011 21:24
szkoda, że nie do wykonania bez specjalnej formy i szybkowaru:(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak