Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik bezowy z porzeczkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kopiasta szklanka
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy
margaryna 12 dkg
jajko 1 szt
sól
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
masa
cukier 1 szklanka
porzeczki 50 dkg
białko 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: torcik bezowy z porzeczkami

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na 30 min.Małą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do tortownicy,podwyższamy boki o 3 cm.Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 min w 200 stopniach.Porzeczki myjemy oczyszczamy i odsączamy na sicie.Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i mieszamy z porzeczkami.Masę wykładamy na podpieczony placek i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 40 min.Piana powinna się nam lekko zrumienić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 09.07.2011 08:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak