Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp po żydowsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 2 kg
migdały 20 dag
rodzynki 20 dag
chałka 1/2 szt
jajko 1 szt
sól do smaku
cukier do smaku
seler 1 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Karp po żydowsku

Karpia oczyszczamy z ości i skóry. Skórę należy zdjąć delikatnie i w całości, bo potem jeszcze się przyda. Karpia i chałkę mielimy drobno przez maszynkę, do masy dodajemy sparzone rodzynki i migdały bez skórki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Potrawa powinna mieć smak bardziej słodki niż słony. Dodajemy żółtko a na sam koniec ubitą pianę z białka. Całą masę wyrabiamy, bierzemy tetrową pieluchę i smarujemy ją tłuszczem. Na tkaninę wykładamy skóry z karpia, kładziemy na nie farsz i zawijamy w rulon. Całość zawijamy sznurkiem. Gotujemy w wywarze rybnym z marchewką, pietruszką i selerem przez 50 min. Po tym czasie wykładamy, czekamy aż ostygnie, kroimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak