Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z wiśniami i wiśniowym lukrem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
drożdże 50 g
mleko 1 szkl.
margaryna Kasia 1/4 szt
cukier 4 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
wiśnie bez pestek 27 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z wiśniami i wiśniowym lukrem

Kasię rozpuścić w mleku, dodać cukier i sól, wymieszać, gdy lekko przestygnie dodać 50 g drożdży i rozetrzeć aż wszystko się połączy. Do plastykowej miski wsypać mąkę, wlać zaczyn, wymieszać dokładnie łyżką, a następnie w stawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, zagniatać ciasto ręką aż będzie odchodzić, zrobić wałek, pokroić na 9 części, każdy za pomocą ręki rozciągnąć, nakładać po 3 wiśnie, złożyć z każdej strony, zlepić, układać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni z termoobiegiem 20-25 minut. Lukier zrobić z soku, który wyciekł z wiśni użytych do nadzienia i 4-5 łyżek cukru. Polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariola7 28.09.2012 14:50
wyglądają smacznie;)
Janek1 10.07.2011 14:48
pyszności
Pola2 08.07.2011 22:19
ale muszą być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak