Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z królika w pieczarkach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 80 dag
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 1 sztuka
pieczarki 30 dag
oliwa 1/2 łyżki
natka pietruszki 4 łyżki usiekanej
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z królika w pieczarkach

Mięso królika umyć, osuszyć, oddzielić od kości. Mięso pokrajać na porcje, zbić tłuczkiem, formując owalne bitki. Czosnek obrać, opłukać, posiekać, rozetrzeć z solą. Masą natrzeć bitki, skropić sokiem cytrynowym. Patelnię powleczoną powłoką typu teflon posmarować oliwą, rozgrzać. Ułożyć bitki, lekko obrumienić po obu stronach, oprószyć pieprzem, przełożyć do rondla, skropić wodą lub wywarem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, skrapiając od czasu do czasu wodą. Pieczarki umyć, oczyścić, pokrajać w drobną kostkę, wsypać do wrzącej wody, doprowadzić do zawrzenia, następnie od razu odcedzić, dodać do miękkich bitek, osolić i dusić jeszcze kilka minut. Gotową potrawę wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać pietruszką.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 08.07.2011 16:50
Ba a skąd ja wezmę królika- zjadła bym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak