Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek lotaryński

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło lub margaryna 15 dkg
boczek wędzony 20 dkg
cebula 3 szt
śmietana 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
jajko 3 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
Pieprz biały mielony Prymat
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: placek lotaryński

Do mąki dodajemy pokrojone masło,dodajemy po szczypcie soli i pieprzu,wlewamy dwie łyżki zimnej wody i szybko wyrabiamy ciasto.Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na godzinę.Cebulę obieramy i kroimy w talarki a boczek w cienkie plasterki,przesmażamy nie rumieniąc i doprawiamy solą i gałką muszkatołową.Ciasto wałkujemy dość grubo przekładamy do wysypanej mąką tortownicy przykrywamy warstwą osączonego z tłuszczu boczku i cebuli.Jajka mieszamy z mlekiem i śmietaną mieszamy z serem solą i gałką.Taką masę wylewamy na ciasto,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 min.Placek jest gotowy jeśli brzegi odstają od formy a na wierzchu zrobi się złota skorupka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 27.07.2011 07:50
Pyszny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak