Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wieprzowe po staropolsku.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso z szynki 1 kg
cebula 2
śmietana 250 ml
Wywar: 250 ml
mąka 3 łyżki
olej 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
pieprz
sól
grzyby suszone 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wieprzowe po staropolsku.

Grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, mięso kroimy w plastry po 1,5 cm i rozbijamy. Tak przygotowane zrazy solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu zarumieniamy cebulę. Po czym przekładamy cebulę na mięso. Grzyby kroimy w paseczki i układamy na wierzchu potrawy. Zrazy zalewamy wywarem wrzucamy ziele angielskie oraz liść laurowy. Na koniec mieszamy śmietanę z bułką tartą i zalewamy zrazy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 st. C i dusimy przez około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 07.12.2012 20:49
napewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak