Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z bekonem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dkg
tłuszcz 10 dkg
woda 7 łyżek
bekon 10 dkg
jajko 2 szt
mleko 1/2 szklanki
ser żółty 10 dkg
sól
pieprz
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z bekonem

Z mąki tłuszczu i wody szybko zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki.Bekon kroimy w plastry i smażymy na złoty kolor,odsączamy go z tłuszczu i drobno kruszymy,ser ścieramy na tarce.Jajka mieszamy z mlekiem na jednolitą masę,dodajemy ser i lekko solimy i przyprawiamy pieprzem.Naczynie smarujemy tłuszczem,ciasto wałkujemy wylepiamy nim dno i boki naczynia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i posypujemy bekonem a następnie wlewamy masę serowo-jajeczną.Wstawiamy do piekarnika na 30 min i zapiekamy w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.12.2012 12:41
świetna
Anna152 02.06.2012 09:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak