Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w galarecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1/2 kg
bulion drobiowy 1/2 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka
rozmaryn 1/2 pęczka
szynka wędzona 200 g
pieprz
sól
sok z cytryny
tymianek 1/2 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w galarecie

Mięso ugotuj w bulionie. Ostudź, pokrój na platry, rozrobnij widelcem. Wywar przecedź i zagotuj. Żelatynę wymieszaj z małą ilością zimnej wody, rozpuść w gorącym bulionie, przypraw, dodaj sok z cytryny. Zioła poiekaj. Na dnie podłużnej formy wyłóż plastry szynki wędzonej, zalej żelatyną. Poczekaj, aż zastygnie. Kawałki szynki gotowanej wymieszaj z ziołami i kilkoma łyżkami żelatyny, rozłóż na wierzchu. Wstaw do lodówki na całą noc, aby galareta zastyła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak