Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Litewski z botwniką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soku z buraków 250 ml
kwaśnej śmietany 250 ml
maślanki 500 ml
sól
cukru pudru 1 łyżeczka
pęczku koperku 1 szt
pęczka szczypiorku 1 szt
pęczka rzodkiewki 1szt
jajko ugotowane na twardo 2
posiekanej botwinki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Litewski z botwniką

PRZYGOTOWANIE:
Sok z buraków wymieszać z maślanką i śmietaną. Przyprawić do smaku solą i cukrem pudrem. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Ogórek obrać i wraz z rzodkiewką pociąć w niewielką kostkę. Posiekać zioła oraz rozdrobnione warzywa wymieszać z chłodnikiem. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie posiekaną botwinkę włóż na 2 minuty do wrzącej wody. Wyjąć i dokładnie osączyć na sitku. Jajka obrać ze skorupek, następnie grubo posiekać. Do miseczek lub kokilek nałożyć po porcji jajek. Zalać przygotowanym chłodnikiem. Przed podaniem można udekorować gałązkami świeżego koperku lub natki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak