Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawior z bakłażanów po turecku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 10 dag
seler naciowy 10 dag
natka pietruszki 4 łyżki posiekanej
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Kawior z bakłażanów po turecku

Bakłażan umyć, wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec rumieniąc równomiernie ze wszystkich stron. Wyjąć z piekarnika, włożyć do miski, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, opłukać, drobniutko posiekać, posolić, oprószyć pieprzem. Seler naciowy umyć, oczyścić z włókien, tak jak rabarbar, posiekać, dodać do cebuli. Zimny bakłażan oczyścić starannie ze skórki, a następnie razem z selerem i cebulą zmiksować. Masę połączyć z posiekaną pietruszką lub listkami bazylii. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Oryginalny przepis nie przewiduje dodatku soku cytrynowego. Warto go jednak dodać do smaku. Gotową potrawę oziębić w lodówce. Podawać jako dodatek do potraw z jajek, ryb oraz mięs i zimnych, i gorących.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marzena34 01.11.2011 10:40
super
halinka1011 08.07.2011 08:47
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak