Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik butwinkowy z jajkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

botwina 2 pęczki
ogórki małosolne 2 szt.
ogórek zielony 1 szt.
rzodkiewki pęczek
koperek 1/2 pęczka
szczypiorek 1/2 pęczka
czosnek 2 ząbki
śmietana kwaśna 1/2 szkl.
kefir 3 szkl.
maślanka 2 szkl.
sól szczypta
jajko ugotowane na twardo 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik butwinkowy z jajkiem

1. Botwinę umyj, drobno pokrój. Włóż do rondla, zalej niewielka ilością wody. Duś do miękkości na małym ogniu. Ostudź.
2. Ogórki małosolne i ogórek zielony pokrój w małą kostkę. rzodkiewki oczyść, zetrzyj na tarce. Koperek i szczypiorek umyj, posiekaj.
3. Do ostudzonej botwiny wlej śmietanę, kefir i maślankę, wymieszaj. Dodaj koperek, szczypiorek, rzodkiewki i ogórki. Przypraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godz. Chłodnik ponownie przypraw do smaku. przelej do miseczek, dodaj pokrojone na ćwiartki jajko. Możesz posypać również posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 15.01.2014 07:35
pyszny chłodnik
AURELKA 01.09.2012 10:17
uwielbiam
Papryczka 17.12.2011 11:31
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak