Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagody 70 dag
mąka 4 szkl
cukier puder 4 łyżki
żółtko jajek 1 szt
masło roztopione 1 łyżka
sól
śmietana 125 g
woda 0,5 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Z mąki, żółtka, masła, wody, soli zagnieść ciasto pierogowe.
Owoce opłukać i odsączyć na sitku, wymieszać owoce z 2 łyżkami cukru pudru.
Każdą część ciasta wałkować niezbyt grubo, wykrawać specjalną foremką pierogi, nakładać na środek jagody, krążki składać na pół, dokładnie zlepiać brzegi pierogów. Pierogi wkładać partiami do wrzącej i osolonej wody, zamieszać, nakryć, gotować 3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową, podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 19.09.2011 16:26
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak