Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż smażony z migdałami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 4 szklanki
migdały 0,5 szklanki
olej 1 szklanka
jaja 4 sztuki
szynka 10 dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 posiekane
sos sojowy 1 łyżka
pietruszka zielona 1 łyżka posiekanej
sól 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż smażony z migdałami

Ugotowany i ostudzony ryż rozdzielić na ziarenka mokrym widelcem. Olej rozgrzać na patelni na dużym ogniu, wsypać migdały, smażyć na złoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, odstawić. Olej zlać z patelni, zostawiając 2-3 łyżki, rozgrzać na średnim ogniu, wlać jaja, smażyć na rzadką jajecznicę, zmniejszyć płomień. Mieszając jajecznicę wsypać ryż, szybkimi ruchami wymieszać, smażyć na małym ogniu 5 min (nie mieszać). Dodać szynkę, cebulę dymkę i sos sojowy, mieszając smażyć 2 minuty. Przed podaniem posypać migdałami, wymieszać. Podawać natychmiast na gorącym półmisku, przybrać zieleniną.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 08.01.2012 23:32
Interesujące połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak