Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z krewetkami i śmietanką kokosową

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
krewetki mrożone 250 gram
curry 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pomidory 2 sztuki
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
świeża kolendra
śmietana 1 kokosowa

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z krewetkami i śmietanką kokosową

Cebulkę trzeba drobno pokroić i zeszklić na maśle, wrzucić czosnek, curry, wsypać ryż, dobrze wymieszać. Jak ryż się zacznie robić lekko przezroczysty wlać ok pół szklanki wody i połowę śmietanki, zamieszać, zmniejszyć ogień. Gdy płyn się wchłonie wlać resztę śmietanki i jeszcze pół szklanki wody. Ryż będzie miękki po około 15-20 minutach, wtedy trzeba dodać pokrojone w kostkę pomidory, zamieszać, wyłączyć ognień, wrzucić krewetki, przykryć.
Na talerzach posypać kolendrą.

Uwag kilka o przyprawach - łyżeczka curry - ostrego to ilość strawna dla przeciętnego Polaka. Można dodać papryczkę chilli i sok z limonki. Trawa cytrynowa też nie zaszkodzi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Halusia 30.07.2011 19:57
Wykwintne danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak