Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mostek wołowy peklowany

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 3 ząbki
sól do smaku
Zalewa do peklowania:
sól 40 g
cukier 1 łyżeczka
kolendra 1 łyżeczka
ziele angielskie kilka
Goździki całe Prymat 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
wołowina 2 (mostek)

Przepis i sposób przygotowania na: Mostek wołowy peklowany

Z mostka wołowego usunąć chrząstki, mięso natrzeć roztartym z solą czosnkiem i zostawić na 24 godz. Z wymienionych składników i dwu szklanek przegotowanej, wystudzonej wody przygotować zalewę do peklowania. Mięso włożyć do miski, zalać zalewą i obciążyć, aby zalewa zakrywała mięso; zostawić w chłodnym miejscu na ok. 10 dni. Wyjęte z zalewy mięso opłukać, włożyć do rondla z wrzącą wodą i gotować ok. 3 godz. na małym ogniu.Miękkie mięso natychmiast wyjąć z wywaru i włożyć na chwilę do zimnej wody, aby pozostało soczyste. Ostudzone mięso pokroić na plastry i podawać z tartym chrzanem, ćwikłą lub kwaszonym ogórkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak