Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń czekoladowy domowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 300 ml
mąki ziemniaczanej 1 łyżka
żółtko jajek 1
śmietanki 30% 100 ml
mlecznej czekolady 100 g
cukru 1-2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń czekoladowy domowy

Czekoladę połam, zalej śmietanką, rozpuść na parze. 100 ml mleka połącz z mąką i żółtkiem.Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej rozpuszczoną czekoladę, a po chwili pozostałe mleko z mąką ziemniaczaną. Gotuj do zgęstnienia na maleńkim ogniu, cały czas mieszając.Budyń podawaj przestudzony i posypany płatkami migdałowymi i żurawiną

Dodatkowo:
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka kandyzowanej żurawiny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak