Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kurczaka nadziewane śliwkami, orzechami i serem z ryżem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piersi z kurczaka 8 sztuk
ryż 550 gram
śliwki suszone 70 gram
śmietana 30% 3 łyżki
pomidory z puszki 450 gram
ser feta 250 gram
rosół z drobiu 6 szklanek
tłuszcz do formy
seler naciowy 3 gałązki
sól do smaku
orzechy włoskie 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka nadziewane śliwkami, orzechami i serem z ryżem

Piersi z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić, a następnie ponacinać tworząc w głębi otwory (wyglądające jak kieszenie). Następnie tak ponacinane udka natrzeć solą oraz papryką (w zależności od uznania może to być słodka lub ostra papryka). Śliwki drobno posiekać, a następnie wraz z porozdrabnianymi orzechami wymieszać ze śmietaną i serem. Tak przygotowanym farszem napełnić wycięte otwory w udkach. Pomidorki odsączyć z zalewy. Seler dokładnie opłukać i oczyścić. Następnie pokroić na kawałeczki. Ryż wypłukać i wycisnąć z wody, a następnie wymieszać z polową selera i pomidorami. Doprawić solą wedle uznania. Przygotować naczynie do pieczenia, dno dokładnie wysmarować tłuszczem. następnie ułożyć na nim ryż z warzywami, a na nich nadziane filety. Całość zalać połową potrzebnego rosołu drobiowego z bulionu wymieszanego z sokiem z pomidorów. Tak przygotowane danie piec w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia mięso zalać pozostałym bulionem i posypać pozostałym selerem (resztkami).

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 06.11.2011 13:52
fajne
Łukasz18 11.09.2011 23:38
super pomysł!
bursztynek 27.07.2011 23:56
piersi ze śliwkami jeszcze nie jadłam
Kate131 16.07.2011 09:32
musza byc smaczne
1j1o1l1a1 07.07.2011 19:39
wykwintne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak