Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszony kurczak z ziemniaczkami, oliwkami i białym winem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

duże udka kurczaka 4 sztuki
ziemniaki 750 gram
czarne oliwki 90 gram
czosnek 4 ząbki
czuszki z zalewy 6 sztuk
białe wino 140 ml
szałwia 20 listków
olej 7 łyżek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Duszony kurczak z ziemniaczkami, oliwkami i białym winem

Udka dokładnie opłukać, oczyścić, następnie przekroić w stawie i posolić. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaczki dokładnie umyć i wyczyścić za pomocą szczoteczki, ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu obrać i pokroić na 4 części. Ziemniaczki dodać do podsmażanych udek. Dodać również pokrojony w plasterki czosnek, czuszki i szałwię. Całość smażyć z 10 minut, często obracając. Dodać wino i 9 łyżek wody. Następnie dusić pod przykryciem przez około 20 minut. Na 3-4 minuty przed końcem duszenia dodać oliwki. Mogą być one dodane w całości lub poprzekrajane na połówki. Danie podawać na ciepło.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 27.11.2011 13:27
rewelacja
Paweł13 21.09.2011 19:42
pychota, kurczak i wino :-)
Łukasz18 03.09.2011 22:12
pyszne!
Kate131 19.07.2011 09:10
musi byc pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak