Rosołek prawie orientalny :

Rosołek prawie orientalny :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • garść kiełków sojowych ,5 grzybków mun ,sos sojowy

  • bulion drobiowy

    1 kostka
  • mąka

    1,5 szklanki
  • woda

    1 szklanka (wrząca)
  • kurczak

    1/2 szt.
  • wołowina

    30 dag (rosołowa)
  • cebula

    1 szt. (mała)
  • olej słonecznikowy

    1 łyżka
  • makaron ryżowy

    1/2 paczki (cienkie nitki)
  • woda

    1/2 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kawałek marchewki pociąć na bardzo drobne paseczki , tak samo kawałek pora i odłożyć . Grzyby namoczyć . Mięso i resztę warzyw zalać wodą , dodać kostki bulionowe i zagotować .Włożyć namoczone grzyby .Zmniejszyć gaz i gotować przez godzinę tak by bulion tylko lekko bulgotał. Wyjąć mięso , grzyby i warzywa .Do wywaru wrzucić odłożoną marchew i porę .Grzyby bardzo drobno pokroić w paseczki i włożyć do zupy razem z ½ kiełków sojowych .Mięso obrać od kości i zmielić . Mięso zmieszać z ½ kiełków sojowych .Doprawić farsz sosem sojowym , utartym imbirem , pieprzem , sosem sojowym .Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno usiekaną cebulę , dołożyć farsz i chwilę podsmażać .Mąkę zalać szklanką wrzątku , wsypać szczyptę soli i zagnieść ciasto .Urywać po kawałeczku ciasta , rozpłaszczać na placuszek wielkości kółka wykrojonego szklanką , nakładać farsz ( 1 łyżeczkę )- zlepiać formując sakiewki. Zrobić tak 16- 20 sakiewek ( na tyle wystarczy ciasta .( resztę farszu można zamrozić i użyć do krokietów lub naleśników ).Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia . W czasie kiedy sakiewki się gotują zagotować wodę i zalać nią makaron ryżowy. Zostawić na 5 minut. Odcedzić .
Na talerzu układać porcję makaronu, wlać rosół i włożyć po 4 sakiewki .Posypać natką pietruszki .
Ta ilość wystarcza na małe 4 porcje .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat