Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśniowe ślimaczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 30 dag
cukier 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mleko 100 ml
drożdże 2 dag
margaryna 3/4 sztuki
sól 1 szczypta
DODATKOWO:
czereśnie 1/2 kg
cukier 5 łyżek
wiórki kokosowe 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśniowe ślimaczki

Ciasto:
Margarynę stopić i ostudzić.
Mąkę przesiać, dodać cukier, jajko, sól, drożdże rozpuszczone w mleku i 1/2 płynnej margaryny.
Zagnieść ciasto, rozwałkować na dwa placki dolny posmarować margaryną (tą co nam została), przykryć drugim, złożyć w kopertę i rozwałkować, następnie posmarować margaryną i złożyć w kopertę, margaryny starcza na 3-4 posmarowania, im więcej razy posmarujemy i rozwałkujemy tym lepsze będzie ciasto.Schłodzić w lodówce.


Czereśnie wydrylować ,wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi .

Schłodzone ciasto rozwałkować na cieście równo rozłożyć czereśnie,zwinąć jak roladę i pociąć na 5 cm kawałki .Porcję ciasta ułożyć w niewielkich odstępach w wysmarowanej tortownicy,odstawić do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp.180st około 35-40min.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 07.10.2011 16:22
ja robiłam bardzo podobne z czekoladą! pycha!
Nina7 08.07.2011 13:01
Pyszności!
Henryka2 07.07.2011 19:59
Muszę wypróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak