Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z kurek i ziemniaków z wędzonym węgorzem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar drobiowy 50 ml
ocet balsamiczny 2 łyżki
olej z orzechów włoskich 2 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
cukier
sałata 100 g
pomidor 8
wędzony węgorz 300 g
ziemniaki 4
boczek 20 chudy
kurki 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z kurek i ziemniaków z wędzonym węgorzem

Wywar mieszamy dokładnie z octem, olejem, solą, pieprzem i cukrem. Boczek przysmażamy na oleju. Kurki oczyszczamy , minutę blanszujemy w 2 litrach osolonego wrzątku, schładzamy z lodem i osączamy na sicie, po czym mieszamy z zalewą. Sałatę czyścimy. Pomidory kroimy na pół. Węgorza obieramy ze skóry, pozbawiamy ości i kroimy na drobne paski. Ziemniaki gotujemy do miękkości, obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z sosem. Sałatkę kładziemy na średniej wielkości talerzach, pośrodku kładziemy ciepłe ziemniaki na nie sałatkę z kurek przybieramy pomidorami i węgorzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak