Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki Adama

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
żółtko jajek 6 szt
jajko 2 szt
cukier 8 łyżek
margaryna 250 g
drożdże świeże 150 g
mleko 1 szk
ocet 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op
sól 2 szczypty
marmolada wieloowocowa twarda 250 g
cukier puder 200 g
kakao 10 łyżeczek
aromat pomarańczowy 2 krople
tłuszcz do smażenia
woda 5 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki Adama

Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.

Margarynę roztopić i ostudzić.

Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.

Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.

Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć na każdy marmoladę i zlepić brzegi formując kulkę. Blat lub stół podsypać mąką, układać pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim, szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na złocistobrązowy kolor, odwracając w połowie smażenia.

Po usmażeniu każdy pączek osączyć na papierowym ręczniku i posmarować czekoladowym lukrem.

Z tej porcji składników wychodzi 24-25 pączków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 01.02.2011 14:05
jakie piękne
kasiurek 05.09.2010 08:48
słodkości, pycha!
kasiurek 05.09.2010 08:48
słodkości, pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak