Pączki Adama

Pączki Adama

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • żółtka

    6 szt
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    8 łyżek
  • margaryna

    250 g
  • drożdże świeże

    150 g
  • mleko

    1 szk
  • ocet

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 op
  • sól

    2 szczypty
  • marmolada wieloowocowa twarda

    250 g
  • cukier puder

    200 g
  • kakao

    10 łyżeczek
  • aromat pomarańczowy

    2 krople
  • tłuszcz do smażenia

  • woda

    5 (przegotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.

Margarynę roztopić i ostudzić.

Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.

Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.

Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć na każdy marmoladę i zlepić brzegi formując kulkę. Blat lub stół podsypać mąką, układać pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim, szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na złocistobrązowy kolor, odwracając w połowie smażenia.

Po usmażeniu każdy pączek osączyć na papierowym ręczniku i posmarować czekoladowym lukrem.

Z tej porcji składników wychodzi 24-25 pączków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

stokrotka

01.02.2011 14:05
jakie piękne

kasiurek

05.09.2010 08:48
słodkości, pycha!

kasiurek

05.09.2010 08:48
słodkości, pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat