Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jeżyk

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 1\\2 łyżeczki
masło 1 łyżeczka
woda 1 lyżeczka
cukier 1\\2 szklanki
białko 6
mąka ziemniaczana 2 łyżki
ponadto :
truskawki 1 kg
galaretka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jeżyk

Najpierw ubić białka ze szczyptą soli. Potem dodać cukier mąki obie , proszek, i wodę , wymieszać , wcześniej sobie uszykować okrągłą formę wysmarowaną masłem i bułką tartą i piec biszkopt przez 35 minut w 180 st. W między czasie zrobić galaretkę tak jak jest w opisie i odczekać aż przestygnie. Truskawki umyć i pokroić na pół. Na zimny już biszkopt układać truskawki tak aby odstawały końce , będą póżniej bardzo ostre , dlatego w nazwie jest jeżyk. Na truskawki polewamy zimną galaretkę tylko nie całą i gotowe ciasto włożyć do lodówki aby galaretka stężała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena87 05.02.2013 00:16
rewelacja:)
Milena87 05.02.2013 00:16
rewelacja:)
aisza1 25.01.2013 10:54
smaczne
aisza1 25.01.2013 10:54
smaczne
babcia
babcia 19.02.2012 12:59
śliczne ciasto
kate.500 31.12.2011 00:12
pysznosc
Justyna Jussstiii 31.07.2011 09:21
wow pieknie
ronald88 31.07.2011 09:14
super
Sylwia88 07.07.2011 15:18
pycha
Margo1 07.07.2011 15:06
Nazwałam jeżyk , ponieważ po wyjęciu ciasta z lodówki kują bardzo truskawki są w taki sposób poukładane aby specjalnie kuły.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak