Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem marchwiowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brzoskwinie 4 kg
cukier 1 szkl.
galaretka brzoskwiniowa 1 op
sok marchwiowy 1 szkl.
żelfix 3:1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem marchwiowym

Brzoskwinie obrać ze skórki i usunąć pestki. Pokroić je na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużego garnka i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, powinny być widoczne kawałki owoców. Sok marchwiowy zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Wsypać Żelfix, dodać rozpuszczoną galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. W dużym garnku zagotować wodę. Gorący dżem nałożyć do czystych słoików, wlać prawie do pełna, przykryć krążkiem z folii aluminiowej i zamknąć wieczko. Do gorącej wody włożyć słoiki i gotować ok. 10 minut na małym ogniu (woda powinna sięgać ¾ słoika). Wyciągnąć słoiki , odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 30.09.2011 13:50
ciekawe
Jolanta_P-S 08.07.2011 12:45
Moja też, nasz ulubiony
Beatris 08.07.2011 08:46
Moja rodzina bardzo lubi dżem brzoskwiniowy.
bejciu24 07.07.2011 20:11
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak