Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina w sosie śliwkowo-cebulowym z Garnka rzymskiego :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg mięsa od szynki ,4 cebule
Garść suszonych śliwek kalifornijskich ( lub innych bez pestek )
Grill przyprawa klasyczna Prymat
½ łyżeczki pieprzu,1 łyżka sosu ,3 liście laurowe
4 ziela angielskie,4 ziarna jałowca ,100 mll wody
smalec 2 łyżki
olej słonecznikowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina w sosie śliwkowo-cebulowym z Garnka rzymskiego :

Zrobić pastę z oleju, papryki, curry, pieprzu , przyprawy do grilla , sosu sojowego, majeranku . Natrzeć mięso ze wszystkich stron i zostawić w zakrytym pojemniku na 12 godzin w lodówce .
Garnek moczyć w wodzie przez 15 minut .
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .Mięso zdjąć , a na patelnię wlać wodę i zagotować .
Cebule pokroić w piórka .
W Garnku ułożyć mięso , obsypać cebulą , dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec , śliwki , wlać wodę z patelni.
Zamknąć szczelnie Garnek .Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić na 100 stopni .Po osiągnięciu tej temperatury zwiększyć ją na 230 stopni. Piec 2 godziny .
Wystawić garnek z piekarnika . Wyjąć mięso . Zlać sos i przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem .Można dodać śmietany wg upodobania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 12.07.2011 21:50
Mięso wygląda apetycznie, a sos- na pewno muszę kiedyś taki zrobić.
eli_555 29.05.2011 23:19
pyszne mięsko
Agnik 22.04.2011 20:50
ciekawe
wedith1 05.10.2010 09:31
Jak ja lubię takie mięsko......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak