Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina w sosie śliwkowo-cebulowym z Garnka rzymskiego :
Garnek moczyć w wodzie przez 15 minut .
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .Mięso zdjąć , a na patelnię wlać wodę i zagotować .
Cebule pokroić w piórka .
W Garnku ułożyć mięso , obsypać cebulą , dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec , śliwki , wlać wodę z patelni.
Zamknąć szczelnie Garnek .Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić na 100 stopni .Po osiągnięciu tej temperatury zwiększyć ją na 230 stopni. Piec 2 godziny .
Wystawić garnek z piekarnika . Wyjąć mięso . Zlać sos i przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem .Można dodać śmietany wg upodobania.