Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy czosnkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 1 op
cukier 3 łyżki
jajko 4 szt
mleko 2 szkl
mąka 1 kg
czosnek 4 ząbki
olej 5 łyżek
sól do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
ser gouda 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy czosnkowe

1. Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia, połączyć z 2 jajkami, resztą mąki i ciepłego mleka. Posolić, wyrobić ciasto. Odstawić na ok 15 min.
2. Z ciasta formować wałeczki i smarować 2 jajkami wymieszanymi z 5 łyżkami oleju, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Wałki złożyć na pół i poskręcać. Ponownie posmarować mieszanką i posypać serem. Piec ok 15 min. w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 28.03.2013 19:41
super pycha
RenataZ-et 02.03.2013 21:50
Świetna przekąska takie paluchy czosnkowe
ziutula
ziutula 28.01.2012 11:53
dobre do barszczu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak