Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek burgundzki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
jaja 3 szt
boczek wędzony 200 g
masło 60 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól szczypta
pieprz szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: placek burgundzki

Boczek pokrajać w kostkę i obrumienić na maśle (30 g).Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić zimnym mlekiem (szklanka). Jajka wybić do miski, roztrzepać, dodać rozkłóconą z mlekiem mąkę i, dolewając resztę mleka, ubijać kilka minut trzepaczką. Masę połączyć z boczkiem, przyprawić tymiankiem i korzeniami, lekko posolić i popieprzyć.Żaroodporną, okrągłą formę posmarować obficie masłem (30 g), wlać przygotowaną masę jajeczną.Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec 30 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak