Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż filipiński

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

olej 3 łyżki
ząbek czosnku 2 roztarte
wieprzowina 15 dag
sól 2 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
papryka 1 sztuka
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
ryż 1 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż filipiński

Czosnek, cebulę i mięso smażyć na rozgrzanym oleju przez 20 min, często mieszając. Dodać sól, pieprz i ryż i smażyć na małym ogniu przez 15 min. często mieszając. Zdjąć z ognia, wlać jaja, wymieszać, doprawić solą do smaku. Jaja na twardo pokrajać w talarki i razem z papryką ułożyć na dnie wysmarowanego masłem lub olejem żaroodpornego naczynia. Ryż przełożyć do naczynia, przykryć. Do nagrzano piekarnika (190° C) wstawić blachę z gotującą się wodą, a na niej umieścić naczynie z ryżem. Piec przez 40 min. Ryż wyłożyć na gorący półmisek. Podawać z sosem białym, pomidorowym z zieloną sałat lub z surówką.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 02.05.2012 20:31
Apetycznie się to danie zapowiada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak