Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bida-zupa z pieniążków dębowych

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Młode ziemniaczki 10-12 małych sztuk
pieniążki dębowe 3 garści
cebulki 2 małe
natka pietruszki 4 gałązki
nac selera 1 gałązka
masło 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki
mąka żytnia 1/3 łyżeczki
sól do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Bida-zupa z pieniążków dębowych

składniki: 10 - 12 małych, młodych ziemniaczków
3 garści pieniążków dębowych - same kapelusiki bo trzonki łykowate
2 małe cebulki
4 gałązki natki pietruszki
1 nieduża gałązka naci selera korzeniowego
1 łyżeczka masła
2 łyżki chudej śmietany
1/3 łyżeczki mąki żytniej t.720
do smaku: sól, pieprz ziołowy

sposób przygotowania: Grzybki trzeba dokładnie oczyścić bo między blaszkami lubią się chować malutkie chrząszcze. Opłukałam je i osączyłam dokładnie. Pokroiłam w paseczki - było tego ok. 1 , 5 szklanki. Ziemniaczki oskrobałam, pokroiłam na ćwiartki, zalałam 1 litrem wody, gotowałam ok. 5 min.. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam pokrojoną w półtalarki cebulkę i grzyby, ale tylko 2-3 minutki. Dodałam je do ziemniaków, dorzuciłam posiekaną zieleninę selera i połowę pietruszki, gotowałam aż ziemniaki były zupełnie miękkie. Śmietanę rozmieszałam z odrobiną soli i mąki, zahartowałam 2 łyżkami zupy i dodałam do całości. Doprawiłam solą i pieprzem, posypałam resztą natki i gotowe! Pycha taka zupa, poproszę częściej!

Specjalnie dodaję zdjęcie grzybów bo wiele osób nie wie jak wyglądają

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 12.10.2013 20:54
niektóre osoby mają w sobie tyle jadu, że byle grzyb im nie zaszkodzi - oczywiście piszę o sobie :D
Smaczna_B 11.10.2013 18:09
nie potrujemy się tymi grzybami?
Anna133 05.03.2012 17:47
nawet bym nie wiedziała ze talie grzyby są jadalne ;)
Agnieszka/picola 11.09.2011 22:31
interesujące
Misia90 28.08.2011 17:33
extra
Marysia 28.08.2011 17:13
super
Karolina69 28.08.2011 17:04
fajne
SmacznaPyza 19.07.2011 21:05
Agnik, nie można bo ten gatunek nie jest dopuszczony do obrotu handlowego (tak to się mądrze nazywa) czyli nie wolno go sprzedawać bo mało osób go zna i zbyt duże jest zagrożenie pomyłką z innymi, podobnymi grzybami niejadalnymi
Agnik 19.07.2011 20:09
Gdzie można kupić takie pieniążki ?
iwa643 10.07.2011 07:38
mniam
Agnieszka_B 08.07.2011 00:17
Piękne fotografie, które kuszą, oj kuszą... A zupa... Ciekawa:)
aginaa 07.07.2011 10:43
musi byc smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak