Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki cielęce w papilotach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tymianek 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieczarki 20 dag
sok z cytryny 2 łyżki
cebula 20 dag
szczypiorek usiekany 2 łyżki
cielęcina bez kości 60 z udźca

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki cielęce w papilotach

Pieczarki umyć, oczyścić, drobno posiekać skrapiając sokiem cytrynowym. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, posolić, włożyć do rondelka razem z pieczarkami i wymieszać. Udusić do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby skrapiając wodą. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać ze szczypiorkiem, ostudzić, zmiksować. Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w plastry. Zbić tłuczkiem, uformować owalne bitki. Oprószyć je solą wymieszaną z rozkruszonym tymiankiem, utartą gałką muszkatołową i pieprzem. Przygotować kawałki folii aluminiowej, na każdym ułożyć po jednej bitce. Na powierzchni bitek rozsmarować równomiernie purée z pieczarek. Każdą bitkę owinąć starannie folią. Ułożyć w brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut. Bitki razem z folią ułożyć na półmisku i od razu podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków (1-2 na porcję) i surówek.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak