Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy pudding ryżowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 600 ml
cukru 25 g drobnego

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy pudding ryżowy

Mleko i cukier zagotować w garnku.
W garnku o grubym dnie roztopić masło, dodać ryż i zamieszać, tak aby ziarenka były dokładnie zakryte tłuszczem. Dodać chochelkę mleka, zamieszać. Gotować tak długo aż ryż wchłonie cały płyn, czynność powtarzać do wykorzystania całego mleka. Ryż ma być al dente, z kremowym sosem.
Dodać orzechy, rodzynki i czekoladę i szybko wymieszać. Podawać udekorowane kawałkami czekolady. Można polać brandy.

RESZTA SKŁADNIKÓW
50 g masła
125 g ryżu arborio lub carnaroli (lub innego do risotto)*
50 g orzechów laskowych, posiekane i uprażone
50 g sułtanek
125 g dobrej ciemnej czekolady, plus do dekoracji
brandy (opcjonalnie)

Przepis pochodzi z książki 200 chocolate rees, autorstwa Felicity Barnum-Bobb.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak