Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowy tort \'Fantazja

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 szt
woda 3 łyżki
mąka pszenna 1 3/4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy
aromat waniliowy kilka kropel
Masa budyniowa:
budyń śmietankowy
budyń waniliowy
aromat śmietankowy kilka kropel
margaryna Kasia 2 kostki
cukier puder 1,5 szkl
wódka 30 ml
mleko 3 szklanki
DODATKOWO:
masa krówkowa kakaowa puszka
dżem morelowy 2 małe słoiczki
brzoskwinie w puszce 6 połówek

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowy tort \'Fantazja

DO NASĄCZANIA BISZKOPTÓW:
50 ml likieru limoncello
szklanka przegotowanej wody
sok z wyciśniętej całej cytryny

BISZKOPTY PIECZEMY DWA: JASNY I CIEMNY.
DO CIEMNEGO DODAJEMY DWIE ŁYŻKI KAKAO.

Białka ubijamy na puszystą masę a następnie dodajemy resztę składników na biszkopt. Oba placki pieczemy w posmarowanej margaryną tortownicy w temperaturze 180 stopni 30 minut. Po ostygnięciu biszkoptów kroimy je (w zależności od ich grubości) na 2-4 placki.
Budynie gotujemy razem w 3 szklankach mleka nie dodając cukru. Po ugotowaniu przykrywamy folią (tak, aby folia leżała bezpośrednio na budyniu dzięki czemu nie będzie twardej skórki). Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem a następnie stopniowo (najlepiej po łyżce) dodajemy schłodzony budyń. Po zmiksowaniu dolewamy wódkę i kilka kropel aromatu śmietankowego. Masę rozdzielamy na dwie części. Brzoskwinie z puszki kroimy w kostkę i dodajemy do jednej części masy. Drugą zostawiamy do posmarowania torta z wierzchu. Limoncello, wodę i sok z cytryny mieszamy w miseczce. Przygotowanym ponczem nasączamy pierwszy, dolny placek. Smarujemy go dżemem lub masą (kolejność wedle uznania) i przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go itd. Przełożony tort smarujemy z wierzchu pozostałą masą. Dekorujemy masą krówkową kakaową i połówką brzoskwini.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 08.07.2011 23:00
ekstra torcik!
Renataj 08.07.2011 10:12
Przepięknie wygląda i chyba równie dobrze smakuje
aguus 07.07.2011 10:42
wygląda pięknie!
Robert10 06.07.2011 18:45
ale śliczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak