Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka na pędach sosny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pędów Na 1,5 kg (mlodych - majowych -
cukru ok 1 kg
spirytus 1
woda 1

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka na pędach sosny

Pędy sosny umyć i osuszyć, włożyć do naczynia warstwami: warstwa pędów, lekko utłuc, warstwa cukru, utłuc, pędy, cukier...
Odstawić na trzy-cztery dni - dobrze gdy można zapewnić cieple miejsce. Jeśli nie- dla zainicjowania puszczania soku można naczynie wstawić do piekarnika (50 stopni) na kilka godzin.
Pędy dobrze odcisnąć w dłoniach a powstały syrop rozcieńczyć:
0,9 l syropu + 0,5 l spirytusu + 0,15 wody

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak